Teatar - osnovci (Klasa Klasa Anastasia Mandić, Sena Đorović, Olga Odanović, Nela Mihailović, Ana Franić i Zorana Bećić)
Slider
 INFORMACIJEPRIJAVE060 085 86 86

Teatar osnovci

(Klasa Klasa Anastasia Mandić, Sena Đorović, Olga Odanović, Nela Mihailović, Ana Franić i Zorana Bećić)

Za uzrast osnovne škole

Svaki semestar, polugodište nakon četiri programa od četiri nedelje završava se JAVNIM ČASOM na Velikoj sceni ’’Teatra 78’’. Na JAVNOM ČASU pored glumačkih zadataka polaznici će prikazati i stečeno znanje u stručnim predmetima : scenski govor, tehnika glasa, scenske igre i scenski pokret gluma pred kamerom i lutkarstvo, rezultat iz poslednja dva predmeta ćemo prikazati na velikom filmskom platnu. Predmet gluma pred kamerom ne postoji u drugim školama glume i na akademijama, prvi smo u Srbiji shvatili važnost tog predmeta i uvrstali ga u program. Svaki stručni predmet ima svoju ulogu u oslobađanju i razvijanju polaznika. Oni su i sastavni deo programa svake glumačke akademije, zbog čega su takođe bitni za svakog polaznika.

Pored redovnog programa uz pomoć kojeg naši polaznici grade svoje iskustvo i samopouzdanje, imaju i priliku da sve to primene u praksi odnosno u predstavama i filmovima naše produkcije!
Ove dodatne aktivnosti donose posebno samopouzdanje i nezamenljivo iskustvo kroz rad na celom komadu i kroz ceo proces stvaranja celovečernje predstave i dugumetražnog filma kao i igranja na redovnom repertoaru u našem Teatru. Ove dodatne aktivnosti za naše polaznike su BESPLATNE! Opširnije...

Nastava je vikendom.

Program obuhvata 22 časa (45 min.), 11 dvočasa (90 min.) u četiri nedelje, odnosno 88 časova, 44 dvočasa za ceo semestar, polugodište.

Cena programa za četiri nedelje i fond od 22 časa, 11 dvočasa iznosi 6.900 dinara. Odnosno cena po školskom času iznosi 300 dinara, a uključuje rad na mesečnom nivou sa 8 najeminentnijih predavača, što nas čini najpovoljnijom školom u gradu sa najboljom ponudom.

  • 20% popusta na članarine po osobi za polaznike iz iste porodice
  • 5% popusta za uplatu polugodišta u celosti

I semestar - Anastasia Mandić i Sena Đorović

Načiniti prvi korak često je najteža stvar, zato su tu sjajne Anje Mandić i Sena Đorović zajedno sa asistentom Đorđem Krećom koji vode Prvi semestar. U njemu se upoznajemo i istražujemo, sebe, drugare, predavače, program. Radimo vežbe za podsticanje koncentracije, mašte, motorike, oslobađanje. Bavimo se našim govorom, glasom, pokretom, stavom na sceni, odnosu prema publici. Učimo gde je i kada nastao film, pozorište, zakoračićemo u svaki deo sveta glume. Učimo da je gluma velika igra i još veća radost!

Radimo po programu prve godine Fakulteta dramskih umetnosti "Ja u datim okolnostima" prilagođenom uzrastu, koji donosi odlične rezultate na Javnom času gde prikažemo pred publikom, kako uživo na Velikoj sceni, tako i na velikom filmskom platnu, naše Prve korake!

Prvi semestar je taj prvi, ali veliki korak nakon kojeg je sve mnogo drugačije.

II semestar - Nela Mihailović i Olga Odanović

Nakon postavljenih dobrih temelja u Prvom semestru, nastavljamo dalje, još ozbiljnije i zahtevnije. Klasu od drugog semestra preuzima Olga Odanović sa asistentom Stevanom Pialeom. Po programu druge godine Fakulteta dramskih umetnosti, bavimo se likom. Na glumi radimo formu monologa, kako biti sam i siguran na sceni, kao i uvek zabavne imitacije. Poigravamo se sa imitacijama, od kojih pravimo i originalne scene. Šta je to skica lika, odakle polazimo kad kreiramo neki lik, gde sve pronalazimo inspiraciju i mnoga druga pitanja na koja tražimo odgovore kako na glumi, tako i na ostalim predmetima, s novim i većim izazovima zadacima iz glume pred kamerom (koju u drugom semestru vodi nov predavač Đorđe Kreća), dikcije, tehnike glasa, scenskih igara.

Master semestar - Ana Franić, Zorana Bećić i Nela Mihailović

Prošlo je godinu dana pohađanja škole, iza sebe imamo dva potpuno različita, a jako ozbiljna Javna časa, oslobodili smo se treme, oslobodili smo se straha od kamere, naučili da jasno i glasno govorimo svoju misao na sceni, stekli smo razna iskustva na svakom predmetu, sada je vreme za Master semestar. Njega vode Zorana Bećić Đorđević i Nela Mihailović. Na Master semestru krećemo sa radom na dramskim scenama, upoznajemo različite žanrove - komediju, dramu, apsurd i druge. Snimamo na glumi pred kamerom različite filmske planove (srednji, krupni plan) kroz duo i grupne scene koje se montiraju u film.

PREDMETI

Gluma

Širok je spektar sposobnosti koje gluma razvija - fizičke, motoričke, mentalne i emocionalne. Na časovima glume u prvom semestru polaznici će postupno otkrivati elemente improvizovane igre i izvršavanje određenih scenskih zadataka. Radiće na oslabađanju, koncentraciji, timskom duhu, disciplini, odnosu prema publici i mnogim drugim aspektima.U drugom semestru se upoznajemo sa Likom, kroz rad na imitacijama i studiji lika, na bazi konkretnog teksta - monologa. U master semestru polaznici istražuju scenske žanrove i rade na scenama i celom komadu. Bavimo se i analizom tekstova, odnosno dramskih situacija i likova. Predavači:

Gluma pred kamerom

Jako je bitna za glumca. Predstavlja problem mnogim pozorišnim glumcima. Čak i neki koji su ovenčani nagradama za ostvarenja u pozorištu imaju problem u radu pred kamerom. Zašto? Sama igra pred kamerom zahteva minimalizovanu-svedenu glumu, glumu u kojoj se glumac koristi malim sredstvima. Dok pozorište iziskuje “široku” igru, igru punog glasa i velike energije. Gluma pred kamerom će upoznati polaznika sa razlikom i sami će je osetiti snimanjem i analizom snimka sa pedagogom. Predavač:

Lutkarstvo

Lutka. Prva igračka s kojom se surećemo i razvijamo svoj svet beskrajne mašte, spoznaja i emocija. Obeležje igre u detinjstvu! U teatru se lutke koriste još od Aristotela. Lutkarstvo nam daje priliku da uz svedene, precizne pokrete ruke kroz lutku prikažemo našom maštom osmišljene scene. Jedan od duhovitijih delova javnog časa upravo bude prikazivanje snimljenih scena lutkarstva koje kreativno smišljaju polaznici uz navođenja predavača. Predavač:

Scenski govor (Dikcija)

Predmet koji poboljšava koncentraciju, artikulaciju, jačinu i probojnost glasa. Dikcija je najbitniji predmet posle glume zato što je vezana za govor. A sam govor je najbitnija odlika glumca. Predavač:

Tehnika glasa (Pevanje)

Pevanje je složena umetnost koja zahteva posebnu tehniku. Tehnika glasa uči tome. Ono što je možda najbitnije je i tehnika disanja koja je sastavni deo ovog predmeta i koja ne samo da je neophodna za pevanje već i za svakog glumca. Tehnika disanja na sceni omogućava samouverenost i mogućnost duge igre. Pravilno disanje je vrlo bitno i sa zdravstvenog aspekta u svačijem životu. Predavač:

Scenske igre i scenski pokreti (Ples)

Sastavni su deo bilo koje koreografije u umetnosti. Predmet izučava klasične, nacionalne, latino i moderne plesove. Scenske igre će pomoći polaznicima da oslobode svoje telo i da u potpunosti osete timski rad. Značajan instrument u glumčevom načinu izražavanja je njegovo telo. Kroz scenski pokret polaznici rade na svojoj koordinaciji, ritmu, držanju, odnosno stavu na sceni. Predavač:

Istorija pozorišta

Ovaj predmet pored upoznavanja istorije pozorišta i drame širi neformalno obrazovanje i kulturu, a može biti i od velikog značaja za lakše savlađivanje materije na časovima glume. Verovatno u drugim školama niste imali toliko prilike da pričate o tekstovima koje radite Ovde ćete imati stručnog pedagoga koji će Vas upoznati sa datim tekstom, njegovim piscem i epohom. Predavač:

Istorija filma

Na ovim časovima ćemo govoriti o stranim i domaćim glumcima i rediteljima koji se smatraju značajnim za istoriju filma, dugu skoro 120 godina. Videćemo njihove najbolje filmove i razgovarati o tome kako su postali poznati i zašto ih još uvek volimo. Gledajući stare filmove naučićemo da gledamo i nove, kao profesionalci. Predavač:

Asistenti klase:

Režiser i saradnik na nastavi:

Kreator programa i Producent:

Škola glume i režije

Informacije

Telefon:
+381 60 0858686

Pratite nas