Anita Mančić

Rođena je 30. septembra 1968. u Zemunu. Diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Predraga Bajčetića kojem je bila i asistent nakon diplomiranja. Bila je i docent Fakulteta dramskih umetnosti. Osam godina je bila profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu na smeru gluma i režija. Stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2015., a član Ateljea 212 od 1992. do 2015.

U JDP prvi put zaigrala kao Anđela u čuvenoj predstavi U potpalublju (1996). Druge uloge u JDP: Dafne, Domenika (Ajnštajnovi snovi); Toda / Katarina Nikolić / Joka (Pod žrvnjem); Karis (Rasprava); Sara (Prevođenje); Hamlet (Cirkus Istorija, Bitef/JDP); Nadežda (Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)); Dorina (Tartif); Jela (Tako je moralo biti); Rođeni u YU. Ostvarila je uloge i na drugim beogradskim scenama (Atelje 212, Narodno pozorište, BDP, Zvezdara teatar, Pozorište „Boško Buha“, Radionica integracije...), kao i scenama van Srbije (Grad teatar Budva, Kazalište Ulysses, Centar za kulturu Tivat...).

Dobitnica nagrada i priznanja:

  • Godine 2015. postala je najmlađa dobitnica nagrade „Velika Žanka“ za izuzetan doprinos filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj umetnosti
  • Nagrada ,,Zlatna antena” za najbolju glavnu glumicu u TV seriji ,,Psi laju, vetar nosi”
  • Nagrada „Ljubinka Bobić“ za ulogu Dorine u predstavi “Tartif” Ž. B. P. Molijera, 2009. godine
  • Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje ulogu u predstavi “Rođeni u YU” JDP-a
  • Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje ulogu Darinke Šančinke u predstavi “Pazarni dan” Ateljea 212
  • Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu Jele u predstavi “Tako je moralo biti”, 53. Sterijino pozorje, Novi Sad
  • Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu Karoline u predstavi “Karolina Nojber”
  • Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu Blanke u predstavi "Dok nas smrt ne razdvoji", 60. Sterijino pozorje, Novi Sad
  • Nagrada "Carica Teodora" za ulogu Hatidže u filmu “Top je bio vreo”, na Filmskom festivalu u Nišu 2013. godine
  • Nagrada Fipresci za najbolje ženske uloge u filmovima “Smrt čoveka na Balkanu” i “Beograd za početnike sa pevanjem i plakanjem” u Nišu
  • Nagrada "Ardalion" za najbolju žensku ulogu Nadežde u predstavi “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” 2011. godine
  • Nagrada „Ardalion“ festivala u Užicu za ulogu Anđele u predstavi „U potpalublju“
  • Nagrada lista „Borba“ za ulogu Anđele u predstavi „U potpalublju“
  • Nagrada Novosadskog otvorenog univerziteta za najbolje glumačko ostvarenje po glasovima publike za ulogu Jele u predstavi “Tako je moralo biti”, 53. Sterijino pozorje, Novi Sad
  • Nagrada „Zoran Radmilović“
  • Nagrada za glumačko ostvarenje večeri - Plaketa sa likom Branislava Nušića za ulogu Jele u predstavi “Tako je moralo biti”, Pozorišni festival 25. Nušićevi dani, Smederevo
  • Glavna godišnja nagrada Grad teatar Budva
  • Glumačka nagrada za ulogu Jele u predstavi “Tako je moralo biti”, 5. Joakimfest, Kragujevac
  • Zlatna maska na Ohridskom letu
  • „Zoranov brk“, koji dodeljuje Zaječarsko pozorište
  • Za ulogu Rumenke u “Radovanu III” dobila je statuetu “Ćuran” na Danima komedije u Jagodini
  • “Zoranov brk” na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru

Karijera i filmografija:

  • 1988. Šta radiš večeras
  • 1990. Zaboravljeni
  • 1990. Početni udarac
  • 1990. Kolubarska bitka
  • 1991. Obraz uz obraz: Novogodišnji specijal
  • 1991. Kuća za rušenje
  • 1991. The Hottest Day of the Year
  • 1992. Bulevar revolucije
  • 1993. Nameštena soba
  • 1993. Gorila se kupa u podne
  • 1994. Lettre pour L...
  • 1996. Filomena Marturano (TV)
  • 1997. Tango je tužna misao koja se pleše
  • 1999. - 2000. Porodično blago
  • 2002. Porodično blago 2
  • 2002. Novogodišnje venčanje
  • 2003. Najbolje godine
  • 2003. Naša mala redakcija
  • 2004. Skela
  • 2004. Smešne i druge priče
  • 2004. Lift
  • 2005. Buđenje iz mrtvih
  • 2003. M(j)ešoviti brak
  • 2006. Drugo stanje Slađana Dimić
  • 2007. Bora pod okupacijom
  • 2007. Uspavanka za dečaka
  • 2007. Premijer
  • 2008. Ljubav i drugi zločini
  • 2008. Naša mala klinika
  • 2007. - 2015. Ulica lipa
  • 2009. - 2010. U sosu
  • 2010. Sva ta ravnica
  • 2010. Montevideo, Bog te video!
  • 2011. Parada
  • 2011. Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem
  • 2012. Smrt čoveka na Balkanu
  • 2012. Montevideo, Bog te video! (TV serija)
  • 2013. Ratovi 
  • 2013. Na putu za Montevideo
  • 2013. Mamaroš
  • 2013. Montevideo, vidimo se!
  • 2013. Top je bio vreo
  • 2014. Montevideo, vidimo se! (TV serija)
  • 2015. Uoči Božića
  • 2016. Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš
  • 2017. Psi laju, vetar nosi
  • 2018. Jutro će promeniti sve

Lokacija

Škola glume i režije

Resavska 78, 11 000 Beograd

Informacije

Telefon:

+381 (0)60 085-86-86

Kontakt

Pratite nas